De cursussen worden per 10 weken aangeboden.
Je kunt je nu opgeven.
Aan en afmelden via de mail: hsvquelderduijn@live.nl
Of bel/app naar het nummer 0653868860
Donderdagavond Puppencursus en Elementaire Gehoorzaamheid
Tijden tussen 18.00-20.00u
Natuurlijk kunt u in een boek lezen hoe u een pup moet opvoeden, maar het is veel leuker om naar een puppencursus te gaan. Bovendien heeft dat een aantal voordelen. Zo kan uw hondje kennis maken met pups van andere rassen: een Bouvier-pup is groter en “lomper” dan een Pekingees-pup. Pups leren op deze manier met elkaar om te gaan zonder dat er onbedoeld de brute kracht van volwassen honden aan te pas komt. Daarnaast kunt u op de puppencursus met andere eigenaren ervaringen uitwisselen.
Op de cursus leert u hoe u spelenderwijs het jonge hondje een aantal basisvaardigheden kunt leren: zitten, liggen, komen, netjes meelopen zonder te trekken en tandjes laten zien.
Verder kunt u alle vragen stellen die in de loop van de week bij u opkomen. Van dingen over voeding, zindelijk maken, vernielzuchtig gedrag, alleen laten tot aan hoe lang de jonge hond per dag uitgelaten mag worden.
Samen met de instructeur kunt u vroegtijdig gedrag onderkennen dat later tot problemen kan leiden en dit met zachte hand in goede banen leiden.
Socialisatie
Een pup moet al vroeg sociaal gedrag aanleren. Gemiste kansen tijdens deze zogenaamde socialisatieperiode kunnen later niet meer ingehaald worden.
Tot zo’n 7 weken moet een pup bij zijn moeder en nestbroertjes en -zusjes blijven. In deze tijd leert hij hoe hij zich als hond moet gedragen. Na 7 weken kan het jonge hondje naar zijn nieuwe gezin, waar hij leert hoe hij zich moet gedragen tussen mensen (volwassenen en kinderen) en andere huisdieren.
Stel de pup tijdens de eerste periode zoveel mogelijk bloot aan gewone dagelijkse gebeurtenissen: autorijden, stofzuigen, lopen over de markt, in het winkelcentrum en op het schoolplein van een basisschool. Doe dit wel met beleid: een traumatische ervaring in deze periode kan de rest van een hondenleven beinvloeden.
De totale socialisatieperiode duurt tot de jonge hond ongeveer vier maanden oud is. Alle tijd en aandacht die u in deze periode aan de pup besteedt, verdient u daarna dubbel en dwars terug.
Spelen
Spelen met honden kan veel doelen dienen:
* spel kan een bron van plezier zijn voor u en uw hond
* spel is een uitlaatklep voor u en uw hond
* spel voorkomt verveling en daaruit voortkomend probleemgedrag
* spel verstevigt de band tussen baas en hond
* in het spel kunt u regels stellen en daarmee bevestigen dat u de baas bent over hem
* door middel van spel kan worden voorzien in de behoefte aan lichaamsbeweging van
(u en) de hond en in de behoefte om te jagen en te knagen
* als uw hond eenmaal enthousiast is voor bepaalde spelletjes dan kunt u dit spel gebruiken om de hond te stimuleren tot en te belonen voor gehoorzaamheid
* wanneer uw hond onzeker of angstig is in bepaalde situaties, dan kunt u hem deze onzekerheid laten overwinnen door in deze situaties gebruik te maken van spel (de hond moet dan wel echt gek zijn op het spelletje en de onzekerheid kan alleen stapje voor stapje overwonnen worden)
* wanneer u vaak spelletjes speelt met uw hond tijdens het wandelen dan helpt dit om de aandacht van uw hond op u gericht te houden
* De allerbelangrijkste spelregel is dat het initiatief om te gaan spelen van u komt en niet van de hond. Immers: u als leider bepaalt wat er wanneer gebeurt.